Oletkin jo saattanut seurata Härmälässä sijaitsevan, vanhan kunnan eläinlääkärin taloni remonttiprojektia. Sittemmin Villa Härmäläksi ristitty hirsitalo on nyt talon päädyssä sijaitsevan erillisasunnon osalta valmis ja seuraavaksi tavoitteena on laittaa asunto kesäksi vuokralle Airbnb-sivuston kautta. Pitäähän sitä kauniin talon ja sen värikkään historian päästä kokemaan moni muukin kuin vain isäntäväki! 

Airbnb-vuokraus voikin olla hyvä lisätulon lähde kenelle tahansa, varsinkin jos oma asunto on jäämässä tyhjilleen vaikkapa loman takia tai kodista löytyy jokin tila vailla sen ihmeellisempää käyttötarkoitusta. Mutta mistä palvelussa oikein on kyse ja mitä majoittajaksi aikovan tulisi sen osalta huomioida?

Airbnb tarjoaa mahdollisuuksia ja turvaa

airbnb vuokraus

Airbnb on Yhdysvalloissa vuonna 2008 perustettu yritys, joka kokoaa nettisivustolleen vuokrattavia huoneita, asuntoja ja muita vastaavia tiloja. Asunnot omistaa joko yksityinen ihminen tai sijoittaja, Airbnb:n periessä asunnon välityksestä 10 – 13 % komissiota. 

Suuren suosion saavuttanut palvelu valloittaa markkinoita myrskyn lailla, kilpaillen matkailijoiden huomiosta perinteisten hotelli- ja motellipalveluiden rinnalla. Samalla se pyrkii tarjoamaan edullisemman sekä kodinomaisemman vaihtoehdon majoittumiseen, niin loma- kuin myös business-matkailijoille.

Asunnon vuokralle ilmoittaminen sivuston kautta on tehty erittäin helpoksi — ilmoituksen laatiminen edellyttää pääasiassa muutamia kuvia, itselle sopivan hinnan asettamista sekä asunnon ominaisuuksien sekä varusteiden listaamista. Majoittaja saa myös itse määritellä talon säännöt, joita vuokraajat sitoutuvat noudattamaan. 

Samalla palvelu luo asunnon omistajalle turvaa, sillä Airbnb tarjoaa jokaiselle varaukselle miljoonan dollarin omaisuusvahinko- sekä saman suuruisen tapaturmavakuutuksen. Palvelu myös vaatii kaikkia käyttäjiään vahvistamaan henkilöllisyytensä, mutta lisävalvontaa varten vuokraaja voi itsekin vaatia vierailtaan erillisiä suosituksia aiemmista yöpymisistä tai vahvistettua henkilöllisyystodistusta.

Airbnb-vuokraus taloyhtiössä

Airbnb vuokrauksen mahdollisuudet

Jos majoittaja omistaa asunto-osakkeen taloyhtiöstä, voi yhtiöjärjestys pahimmassa tapauksessa kieltää kokonaan asunnon asettamisen lyhytaikaiseen vuokraukseen. Kiellon kirjaaminen on kuitenkin todellisuudessa vaikeaa, sillä lyhytaikaisen vuokraustoiminnan kieltävän päätöksen taakse tulisi saada aina kaikki osakkaat. Tosin uusissa taloyhtiöissä vuokrauskielto on saatettu kirjata yhtiöjärjestykseen jo perustamisvaiheessa. Tästä syystä majoittajan kannattaakin tutustua ensin tarkkaan taloyhtiön kantaan, ennen kuin ilmoitusta sivustolle alkaa tosissaan laatimaan. 

Vuokralla asuvat taas voivat hankkia lisätuloa asuinhuoneistosta vuokralain perussääntöjen mukaisesti: enintään puolikasta asunnosta saa tarjota vuokralle ilman vuokranantajan lupaa. Muussa tapauksessa keskustelu asunnon omistajan kanssa on paikallaan.

Airbnb-vuokratulot verotuksessa

Majoitus ja vuokraus Airbnb

Verotuksessa Airbnb-vuokraus lasketaan pääomatuloksi. Vuokrauksesta aiheutuneet kulut voi siis vähentää verotuksessa ja jos huone tai huoneisto vuokrataan kalustettuna, vuokratulosta on mahdollista vähentää kalusteiden kulumaa vastaava kalustevähennys. 

Huomioitavaa kuitenkin on, että koko asunnon vuokralle asettaminen edes satunnaisesti, katkaisee oman käytön. Tällöin vuokrauksella voi olla vaikutusta asunnon luovutusvoittoverotukseen, sillä verovapaa myynti edellyttää yli kahden vuoden yhtäjaksoista asumista kyseisessä kohteessa. 

Vuokrausta vailla sitovuutta

airbnb
 
Omalla kohdallani Airbnb kautta vuokraaminen oli lopulta helppo valinta. Muuten vailla tarkoitusta ollut erillisasunto olisikin jäänyt surutta käyttämättä, eikä esimerkiksi pidempi aikainen vuokralainen olisi pystynyt tarjoamaan yhtä suuria vapauksia. Nimittäin juuri lyhytaikaisen vuokrauksen ansiosta asuntoa on nyt ajoittain mahdollista hyödyntää myös omaan käyttöön, esimerkiksi tuttavien tai sukulaisten vierailun ajaksi. 
 
Tapauksesta riippuen Airbnb voi siis tarjota monipuolisen ja joustavan ratkaisun vuokraukseen, jolla voi halutessaan tehdä lisätuloa ilman pitkäaikaisia sitoumuksia ja samalla saavuttaa uudenlaista vapautta. Eli jos ei muuta, niin Airbnb tarjoaa lähes jokaiselle ainakin harkittavan mahdollisuuden, joka on pienen ajatusleikin arvoinen!
 
Lisätietoa Airbnb-vuokrauksesta löydät näiltä sivustoilta: