Poikkeusolojen takia olemme saaneet viettää entistä enemmän aikaa kotosalla. Sen myötä ainakin minua on alkanut ottaa päähän tiettyjen nurkkien epäjärjestys ja turhan rojun määrä. Varsinkin muuton yhteydessä huomaa yleensä omistavansa ihan liikaa roinaa.

Siispä ajattelin, että nyt jos koskaan on sopiva hetki siistiä paikat – kun kohta ne keväthommatkin on taas edessä.

Kaivoin totta kai netistä vinkkejä hommaa helpottamaan. Tässä mielestäni parhaat ja toimiviksi todetut:

1. Karsi pois turhat tavarat ja vältä hamstraamista

Kaappitilat, laatikot sekä varastot ja vintit on syytä käydä läpi silloin tällöin. Vaatteet vaikkapa sesongin vaihtuessa. Suosittelen tekemään putsauksen pienissä erissä, jolloin se käy lähes kivuttomasti. Suuren urakan aloittamistakun tulee helposti lykättyä. Siivoa esimerkiksi huone tai kaappi kerrallaan.

Toiset konmarittavat, itse lähinnä karsin: Pois kaikki korjauskelvoton, väärän kokoinen ja pitkään käyttämättä ollut – muistot säilyvät kyllä ilman esineitä. Tavaraa ei kannata säilöä ”muuten vaan” tai “kaiken varalta”. Poikkeuksia toki aina on.

Tavaran hävittäminen on vasta ensimmäinen askel. Yhtä tärkeää on pitää rojut minimissä, myös tulevaisuudessa. Mieti hankintojen tarpeellisuutta ja kestävyyttä ennen kuin ostat tai hankit. Myös omat lahjatoiveet kannattaa muotoilla harkiten.

Hyödynnä teknologia. Esimerkiksi kaikkia lasten askarteluja ja piirroksia ei ole pakko säästää. Kokeile sovelluksia, joiden avulla muistoista voi ottaa kuvat ja tallettaa ne.

Yhdessä hommat sujuvat sutjakammin! On hyvä jakaa selkeästi, kuka tekee mitäkin. Vastuualueet voi jakaa vaikka huoneittain.

Kannattaa pitää mielessä, että mitä vähemmän kotona on tavaraa, sitä helpommin järjestely ja siivoaminen käy jatkossa.

Vaatteet järjestyksessä

Konmari on siivousmetodi, jonka on kehittänyt Marie Kondo -niminen japanilainen siivousekspertti. Konmari mm. neuvoo viikkaamaan vaatteet suorakulmion muotoon niin, että ne voidaan säilyttää pystyasennossa.

2. Järjestele

Karsimisen jälkeen säästettävät tavarat on syytä laittaa paikoilleen ajatuksella. Looginen sijoittelu auttaa paitsi siisteyden ylläpidossa, myös tavaroiden löytämisessä. Yhdessä käytettävät asiat kannattaa säilyttää lähellä toisiaan, samoin saman käyttötarkoituksen tavarat. Säilytä asiat aina mahdollisimman lähellä tavallisinta käyttöpaikkaansa, aivan ulottuvillasi.

Kaikkea ei tarvitse laittaa uusiksi ja aloittaa alusta. Usein karsiminen antaa kaappeihin juuri sen verran väljyyttä, että asiat löytävät paikoilleen helpommin ja siistimmin. Kaappeja järjestellessä tavarat kannattaa sijoittaa vierekkäin tai riviin mieluummin kuin päällekkäin. Tällöin ne ovat helpommin saatavilla. Lisää tarvittaessa hyllylevyjä tai käytä säilytyskoreja. Älä tunge kalusteita liian täyteen.

Jos aiot säilyttää osan tavaroista jossakin muualla, kerää tavarat yhteen ja vie ne määränpäähänsä vasta urakan päätteeksi. Erityisesti nämä muualla varastoitavat tavarat, kuten kausivaatteet, on syytä paitsi järjestellä laatikoihin myös merkitä huolellisesti.

Huolehdi lopuksi, että kaikki perheenjäsenet tietävät missä heille tärkeät tavarat ovat ja mihin ne laitetaan käytön jälkeen.

3. Ylläpidä ja toista

Nyt kun koti on karsittu ja järjestelty, kaikelle on omat paikkansa. Vie jatkossa tavarat aina käytön jälkeen paikoilleen. Tämä on ehkäpä tärkein, ja samalla vaikein vaihe siistin kodin ylläpidossa.

Nyt voit nauttia järjestyksestä ja seesteisestä kodista.

Lisää vinkkejä:

Muista myös hankkiutua eroon karsimistasi tavaroista järkevästi: