Kovilla pakkasilla etenkin rivi- ja omakotitaloasujien harmina on putkien jäätyminen. Tilanne on tietenkin harmillinen, kun veden saanti kodissa estyy, mutta jäätyminen on myös vaarallista, sillä jää voi rikkoa putket.

Heti kun putkissa olevan veden lämpötila laskee pakkasen puolelle, ne alkavat jäätyä. Asunnon sisällä peruslämmön pitäisi huolehtia myös putkien lämpimänä pitämisestä. Vanhoissa omakotitaloissa valtaosa LVI tekniikasta sijaitsee kuitenkin usein kylmissä kellaritiloissa, vaikka etenkin vesimittarin pitäisi ehdottomasti asentaa lämpimään tilaan. Asiaa voi tarvittaessa auttaa irrallisella pienellä lämpöpatterilla, joka sijoitetaan vesimittarin läheisyyteen.

Kellarin eristyksestä on myös syytä pitää huolta ja vetoisat kulmat ja aukot tiivistettävä jo syksyllä. Mikäli kellari on erityisen vetoinen tai kylmä, kannattaa kutsua alan ammattilainen huolehtimaan asiasta. Putken ja viemäröinnin ympärille voidaan esimerkiksi kääriä vastuskaapelia, joka pitää lämmön tasaisena.

Pasi Rasku putkisto

Vanhan kansan keinot tepsivät edelleen

Paksu lumipeite estää osaltaan maan alla kulkevien putkien kylmenemisen. Vähälumisia talvia on kuitenkin varmasti edelleen luvassa, joten jäätymisen riskiä voi pienentää eristämällä putkien kulkureittejä esimerkiksi styroksilla.

Vanha kansa käytti lunta lisäeristeenä ja lumen lapioiminen putkien kulkureiteille ja talon sokkelin viereen onkin edelleen suositeltava varokeino. Lunta ei kuitenkaan tulisi tampata tiukasti kiinni taloon, jotta se kevään tullessa sulaisi tasaisesti eikä aiheuttaisi kosteusvaurioita.

Viimeinen varokeino on veden valutus. Etenkin kesänviettopaikoilla putket pääsevät jäätymään usein vain siitä syystä, ettei vettä lasketa kuukausiin. Jäätyminen etenee putkien reunoilta kunnes putkessa oleva vesi on umpijäässä. Kun sää lauhtuu ja vesi alkaa sulaa, jää lämpölaajenee ja putki halkeaa.

Vettä pitää valuttaa juuri oikealla paineella eikä sitä pidä jättää valumaan vartioimatta. Putki voi jäätyä valutuksesta huolimatta, jos paine on liian hiljainen. Jos putki jäätyy ja vesi valuu, asunnossa on pian vesivahinko.

Pasi Rasku valuva hana

Älä kikkaile

Mikäli putket ovat päässeet jo jäätymään, kannattaa soittaa alan ammattilainen apuun. Jos haluaa yrittää sulattamista itse, kannattaa kokeilla esimerkiksi hiustenkuivaajaa ja imuria apuna. Muita kikkailuja, kuten avotulta tai nestekaasupuhallinta ei kannata edes harkita. Putken nopea lämmitys voi rikkoa sen yhtä hyvin kuin jäätyminen ja puhallinta käyttäessä tulipalon riski on suuri.

Putkien pamahtamiselle on useita teorioita. Fakta kuitenkin on, että putkirikot sattuvat usein juuri silloin, kun sää alkaa lauhtua. Ilma lämpenee, mutta rakenteet eivät ehdi samaan vauhtiin. Hukkalämpöäkin tulee vähemmän, kun sisätiloissa lämmitystä lasketaan pienemmälle. Myös nopea lämpövaihtelu rikkoo putkia. Herkimpiä lämpömuutoksille ovat sinkki- ja kupariputket, jotka eivät juurikaan jousta. Muoviputket joustavat jonkin verran, mutta nekään eivät kestä mitä tahansa.

Varovasti siis putkien kanssa!