Ulkona alkaa olla taas pimeää ja kylmää. Nyt onkin viimeistään hyvä tarttua tuumasta toimeen ja hoitaa talveksi ikkunoiden tiivistykset kuntoon. Myös pihavalaistus saattaa kaivata kunnostusta tai loistaa poissaolollaan, joten siitäkin huolehtiminen on nyt ajankohtaista.

Mitä tiivistämisellä tarkoitetaan?

Jos asunnoissa ei tunnu vedon tunnetta, niin silloin asunnon ovien ja ikkunoiden tiivistys on tehty oikein. Oikeaoppisesti tiivistetyt ikkunat pitävät lämmön sisällä sekä kosteuden, melun ja ilman epäpuhtaudet ulkopuolella. Tällöin myös energiankulutus pysyy aisoissa eikä lisälämmitystä tarvita. Oikein tiivistetyssä huoneessa ilmanvaihto toimii, ikkunoiden huoltotarve vähenee ja energiaa voi säästyä merkittävästikin

Milloin tiivisteet tulee vaihtaa?

Usein tiivistäminen tulee mieleen vasta ensimmäisten yöpakkasten myötä, kun sisällä alkaa tuntua vetoisalta. Vielä ehti tiivisteet vaihtamaan, mutta on hyvä muistaa, että alle +5 C:n lämpötilassa tiivisteliima ei välttämättä kiinnity parhaalla mahdollisella tavalla. Tiivisteet vaativat vaihtamista esimerkiksi silloin, kun niissä on nokea tai pölyä sekä jos ikkunoiden väliin on päässyt vettä. Sisäikkunan tiivisteet tulee vaihtaa, jos ulkolasin sisäpuolella on vettä tai jäätä. Ulkoikkunan tiiviste taas on vaihdettava sisälasin höyryyntyessä.

 pihavalaistus-raskun-pasi-blogi

Pihan valaisu on osa pihasuunnitelmaa

Pihavalaistuksen suunnittelu on hyvä aloittaa pimenevinä iltoina, jolloin valaisua kaipaavat alueet erottuvat paremmin. Valaistu piha luo paitsi turvallisuutta myös halutunlaisen tunnelman ja käyttömukavuutta. Ennen valaistuksen hankkimista kannattaa miettiä, mitä kohtia ja kohteita pihassa haluaa valoilla korostaa sekä millaisia valonlähteitä olisi hyvä valita tähän tehtävään. Valaistuksen valinnassa on hyvä myös miettiä, minkä värinen valo kohteeseen parhaiten sopii. Lisäksi erilaisiin rakennuksiin sopii erilaiset valaisutavat julkisivuun, pihaan jne. Jos talo sijaitsee pimeässä ympäristössä, tullaan toimeen vähemmilläkin kohdevaloilla, kuin esimerkiksi kaupunki- olosuhteissa. Sisäänkäynnin lisäksi myös kulkureitit olisi hyvä valaista. Tarjolla on lukuisia vaihtoehtoja pihan ja rakennusten valaitsemiseen: kohdevaloja, valopylväitä, spottivaloja, LED-valoja jne. Pihan valaistus kannataakin suunnitella huolella ja pyytää tarvittaessa asiantuntijaa avuksi. Myös suurimmat alan liikkeet ja rautakaupat tarjoavat apuaan.

 

Lämmintä ja valoisaa talven odotusta!


Lisää aiheesta:

tiivistysopas.fi: Oikean tiivisteen valinta

yhteishyva.fi: Muistilista ulkovalaisun suunnitteluun