Vaikka eteläisessä Suomessa lumipeite onkin jo ohentunut, moni kokee huolta kotitalonsa katon puhdistamisesta niiden vaarallisesta lumikuormasta. Osa hoitaa asian perusteellisesti kunnon varustein tai tilaamalla ammattilaisen paikalle, osa taas kiipeää katolle mentaliteetilla ”kyllähän se lumipenkka pehmentää pudotusta.” Mutta onko lumien kolaukselle kattovaurioiden estämiseksi oikeastaan edes kunnon syytä?
Ei itse asiassa ole. Suomen Ympäristökeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan Suomessa ei ole asuintaloissa tapahtunut yhtäkään kattoromahdusta lumikuorman takia. Suomalaisten omakotitalojen rakenteet ovat yleensä erittäin vahvoja, koska rakennusvaiheessa laki määrää ottamaan huomioon raskaat lumimassat. Naapurimaasta Ruotsista löytyy yksi ainokainen tapaus, jossa lumimassa saattoi aiheuttaa asuintalon katon romahtamisen.
Laajakattoisten rakennuksien kuten hallien ja navettojen katot ovat eri asia. Niissä lumimassat voivat nousta isoilla pinta-aloilla liian painaviksi ja aiheuttaa romahduksen.
Varo näitä vaarantekijöitä
Vaikka lumimassat katolla eivät välttämättä aiheuttaisikaan romahdusta, voi niissä silti piillä vaaroja. Ilmojen lämmetessä lumet lähtevät harjakattoisissa taloissa valumaan ja voivat pudotessaan aiheuttaa niin henkilö- kuin omaisuusvahinkoja. Katoille asennettavat lumiesteet ovatkin ehdottoman tärkeitä vahinkojen välttämiseksi. Katolle mentäessä kannattaa ehdottomasti kiinnittää turvaköydet (esimerkiksi savupiippuun, ei lumiesteisiin tai tikasaskelmiin) ja pitää ne kireällä. Lumimassa saattaa lähteä yllättäen isoinakin paloina liukumaan alas. Liian järeitä lumien poistojakaan ei kannata tehdä, ettei katon pinta rikkoudu.
Lumimassojen lisäksi vaaratilanteita voivat aiheuttaa myös räystäissä roikkuvat jääpuikot. Pudotessaan ne voivat aiheuttaa vakavia henkilövahinkoja. Keväällä säiden lämmetessä jääpuikot ovat normaaleja, mutta paukkupakkasilla ne voivat kieliä lämpövuodosta, joka kannattaa tarkistaa.
Kenen vastuu?
Kiinteistön omistajalla ja haltijalla on vastuu lumen ja jään aiheuttamasta riskistä. Jos vahinko tapahtuu, pitää hänen pystyä todistamaan, että kaikkiin tarvittaviin toimiin oli ryhdytty vahingon välttämiseksi. Isoissa asuintaloissa vastuuta kantaa taloyhtiö. Taloyhtiön tulee huolehtia lumien turvallisesta poistamisesta. Jos kotipihalla varoitetaan putoavasta lumesta tai muista vaaratilanteista, ne kannattaa ottaa tosissaan, jotta turhilta vahingoilta vältyttäisiin.
Lisää lumi- ja jääasiaa näistä linkeistä:
Lumien pudottaminen omakotitalojen katoilta vaarallista ja jopa hukkatyötä
Lumikuorma rassaa erityisesti hallien kattoja
Tiedätkö mistä jääpuikot kielivät katolla
Ympäristö.fi:n mittari tämänhetkisestä lumikuormasta Suomessa
Näin paljon lunta kattosi kestää