Näin pimeällä on mitä mainioin hetki käydä läpi kodin valaistusta, ja mahdollisesti tehdä pieniä päivityksiä laite- ja lamppukantaan. Sisävalaistuksella kun on suuri vaikutus paitsi kodin tunnelmaan, turvallisuuteen ja energiankulutukseen, jopa terveyteen.

Laadukas valaisin tai lahjakortti valokauppaan on myös mitä mainioin joululahja.

Miksi yksi lamppu katossa ei vaan riitä?

Valon lähteitä on hyvä olla jokaisessa huoneessa useampia, niin suoraa kuin epäsuoraakin valoa. Epäsuora valo heijastuu nimensä mukaisesti tilaan pintojen kautta. Se on pehmeää ja tunnelmallista. Suoraa valoa ovat taas esimerkiksi työtasojen ja -pöytien yläpuolella olevat valaisimet.

Erilaisilla valonlähteillä toteutettu valaistus takaa sopivan valon joka hetkeen – Esimerkiksi lukiessa ja työskennellessä valoa tarvitaan tietyssä paikassa, ja siivotessa ihan joka nurkassa.

Sisävalaistuksella voi olla vaikutusta myös vireyteen ja uneen: Kaamosväsymyksen torjuntaan tarkoitetut kirkasvalolamput virkistävät aamulla ja toisaalta valaistuksen himmentäminen iltaa kohden voi auttaa nukahtamisessa.

Vinkit pikapäivitykseen

1. Tarkasta

Tarkasta kodin valaisinten toimivuus ja mieti onko valoteho tarkoitukseensa sopiva

  • Tiesitkö, että vaikka säästölamppu eli pienloistelamppu tuntuu toimivan lähes ikuisesti, se menettää elinkaarensa lopussa valotehoaan varsin nopeasti. Tämän lisäksi polttimot kehittyvät jatkuvasti hyötysuhteeltaan tehokkaammiksi eli tuottavat enemmän valoa vähemmällä sähköllä. Pitkän eliniän ja jatkuvan kehityksen takia nykyään ei juurikaan kannata ostaa lamppuja varastoon.

2. Vaihda

Joskus pelkästään lamppujen eli polttimoiden vaihto uusiin ja tehokkaampiin tai eri sävyisiin saa aikaan jo suuren muutoksen

Näin valitset lampun eli polttimon:
  • Valitse lamppu, jossa on valaisimeen sopiva kanta (Ks. https://www.hammarinsahko.fi/lampunkanta).
  • Älä tuijota pelkästään watteja, vaan keskity lumeneihin, eli valotehoon. Myös värin sävyllä on suuri vaikutus: kodeissa useimmin käytetty valaistuksen värilämpötila on lämmin valkoinen eli 2 700–3 000 kelviniä. Jos kuitenkin kaipaat kunnon kirkastusta, valitse kylmä valkoinen, eli vähintään 4000 K -merkitty polttimopakkaus. Värilämpötilat kannattaa kuitenkin pitää yhtenäisenä samassa tilassa.
  • Työpaikoilla ja julkisissa tiloissa käytetään yleensä viileitä värilämpötiloja ja valaistaan tasaisesti. Kodin valaistuksen olisi hyvä tarjota sille vastapainoa. Hyvin lämpimän sävyisiä takkatulta ja kynttilänvaloa pidetään perinteisesti kotoisina. Lämpimät värilämpötilat helpottavatkin rentoutumista.
  • Huomioi myös mahdollinen pakkasen- tai kosteudenkestävyys sekä himmennettävyys
  • HUOM! Monissa uusissa valaisimissa ledit on asennettu kiinteästi, eikä niitä voi vaihtaa!

3. Uudista

Jos vieläkin tuntuu, että kaipaat muutosta, riennä valaisinostoksille. Älä epäröi kysyä asiantuntijan neuvoja.

  • Jos haluat panostaa valaistukseen kunnolla, ota yhteyttä valaistussuunnittelua tekevään yritykseen. Voit jopa säästää rahaa, kun kaikki menee kerralla oikein.