Äiti käytti runsaasti hiuslakkaa lähteissään tanssilavalle talkoisiin ja haju oli useita päiviä huonetiloissa. Hän kantoi likakaivosta likavedet mansikoille, joita söimme. Siinä meni samalla astian- ja pyykinpesukoneen ‘myrkyt’ mansikoille. Muutoinkin maatilalla lannoitteet, tuholaistorjunta- ja kasvinsuojeluaineet olivat lapsuudessa käytössä sekä lutikoita patjoista myrkytettiin DDT:llä. Suojaimista ei ollut tietoakaan!

Anne-Maarit Halmeen, kuten meidän kaikkien, altistumishistoria ympäristön myrkyille on pitkä ja polveileva. Koska vietämme sisätiloissa yli 90 % elämästämme, kannattaa kodin kemikaaleihin ja sisäilman laatuun ja kiinnittää erityistä huomiota.

Sisäilma ja terveys

Hengitysliiton sivuilla sisäilman laatuun vaikuttaviksi tekijöiksi on listattu mm. sisustus- ja rakennusmateriaalien päästöt, tupakansavu ja liian kostea tai kuiva ilma. Terveyshaittoja voivat aiheuttaa myös ulkoilmasta sisätiloihin tunkeutuvat sekä sisätiloissa muodostuvat kaasumaiset ja hiukkasmaiset epäpuhtaudet.

Käytännössä yleisimpiä sisäilmaongelmia ovat tunkkaisuus, asunnossa tuntuva veto, liian kuiva sisäilma, viemärin haju ja ilman rakennevuodot esimerkiksi lattian ja karmien raoista.

Myös erilaiset tuoksut ja hajusteet aiheuttavat monelle oireita, kuten nuhaa, päänsärkyä ja pahoinvointia. Tuoksuherkkyys on tällainen poikkeava tapa reagoida tuoksuihin ja hajuihin.

Kodin ilmanlaatuun voi vaikuttaa

Raikkaan sisäilman A ja O on oikein toimiva ilmanvaihto, joka poistaa huoneilmasta epäpuhtauksia ja liiallista kosteutta. Myös rakennuksen yleisellä kunnolla on väliä, joten asuintalonsa kuntoa kannattaa tarkkailla ja huoltaa säännöllisesti.

Sisäilmaan voi sekoittua epäpuhtauksia esimerkiksi liikenteen ja teollisuuden päästöistä, mutta lähteenä voi olla myös maaperä ja kasvillisuus, rakennus- ja sisustusmateriaalit, lemmikkieläimet sekä ihmiset itse. Toisaalta epäpuhtauksia syntyy myös arkisen puuhastelun, kuten ruuanlaiton, kotitalouskemikaalien käytön ja kynttilöiden tai puiden polton yhteydessä. Lisää tietoa ja vinkkejä löydät THL:n sivuilta.

Yksi helpoimmista tavoista parantaa sisäilman laatua on säännöllinen siivoaminen. Kodista kannattaakin tehdä mahdollisimman helposti siivottava: karsi turhat tavarat ja panosta vähän pölyä kerääviin ja kemikaaleja luovuttaviin materiaaleihin. Muutenkin siivouksessa on suositeltavaa käyttää mietoja pesuaineita sekä laadukasta imuria. Tutustu myös Hengitysliiton ”Hei me siivotaan” -videoihin, joissa opastetaan puhtaan kodin ja sisäilman ylläpidossa.

Jos mahdollinen kosteusvaurio mietityttää, lue aiheesta ja sisäilmaongelmista lisää aikaisemmasta blogistani Kosteusvaurio koettelee kotia, kuntoa ja kukkaroa.

Lisätietoa sisäilma-asioista löydät esimerkiksi näiltä sivustoilta: