Syyspimeänä ja -kylmänä iltana kaivaudut peiton alle. Painat raukeana pään tyynyyn, sammutat valon ja suljet silmät toivottaaksesi virvoittavan unen tervetulleeksi. Korvasi lepäävät helpottavassa hiljaisuudessa. Tuskin maltat odottaa nukahtamista.
Ja sitten kulmasi kurtistuvat. Kuuletko jotakin? Ei, kuvittelet vain. Käännyt kyljellesi. Ja sitten taas. Rapinaa, kyllä jostakin kuuluu rapinaa. Kokenut omakotiasuja osaa vetää oikeat johtopäätökset heti, kokemattomampikin muutaman illan jälkeen: saman katon alle on muuttanut ylimääräisiä asukkaita.
– Kyllähän se rapina on yleensä ensimmäinen merkki, josta tietää hiirten tulleen sisään. Ruokaa ja lämpöä kohti ne tulevat, ja juuri nyt, syyskuun lopussa ja lokakuussa ulkona alkaa olla kylmä ja ruoka vähenee. Sitten alkaa kiinnostaa ihmisasumukset, Antitec Oy:n toimitusjohtaja ja tuholaistorjunnan ammattilainen Kai Jansson sanoo.
Kuudennen kerroksen kaapissa
Jansson on ratkonut jyrsijäongelmia ympäri Suomea. Hiiret mielletään perinteisesti omakotitalon omistajien riesaksi, mutta kokenut tuholaistorjuja ei päästä taloyhtiöasujia pälkähästä.
Hiirelle kun ei ole väliä minkä muotoinen tai kokoinen rakennus on. Jos sinne pääsee sisään ja sieltä löytyy ruokaa, se kelpaa.
– Kerran on löydetty hiiri kerrostalon kuudennen kerroksen asunnon keittiön kaapista. Harvinaista sellainen toki on, mutta kyllä ne korkeallekin kiipeävät. Isossa kiinteistössä myös riskit ovat isommat. Sopivan johdon pureskelemalla hiiri voi aiheuttaa tuhansien eurojen vahingot, Jansson muistuttaa.
Talon kokoa tai muotoa merkityksellisempää on ympäristö. Jos lähistöllä on metsää tai ihan vain puistoakin, hiiret voivat elellä kesäaikaan niiden antimilla. Siitä on sitten helppo luikkia kylmän tullen sisätiloihin.
Hiiriä houkuttelevat myös huonosti hoidetut jäteasemat, lintujen ruokintapaikat ja vaikka grillikatokset.
– Puista pudonneet omenatkin kannattaa siivota pois, jotta tarjolla olisi mahdollisimman vähän ruokaa, Jansson suosittelee.
Ruokia pilaamassa
– Hiiri on niin pieni, että jostakin se löytää kyllä reitin. Ei ole vielä tullut vastaan sellaista rakennusta, johon se ei pääsisi.
Omakotitalossa hiiret hakeutuvat tyypillisesti välikattoon. Eristeiden sekaan on hyvä rakennella pesiä ja käytäviä. Suurta tuhoa villoille tai rakenteille ne eivät kuitenkaan yleensä aiheuta, paitsi jos populaatio pääsee kasvamaan oikein suureksi.
Toki esimerkiksi virtsa villassa heikentää vähitellen lämpöeristyksen tehoa. Päällimmäiseksi riskiksi Jansson mainitsee kuitenkin ruoan pilaamisen.
– Kuten sanottu, ruokaa kohti ne menevät ja tyypillisesti ne nakertavat reitin keittiön kaappiin. Asukkaat eivät välttämättä heti edes huomaa, että joku on käynyt verottamassa varastoja. Asia varmistuu yleensä sillä, että alkaa löytyä ulosteita. Silloin yleensä jokainen ymmärtää ryhtyä toimiin, Jansson toteaa.
Koti- vai ammattikonstein?
Loukuttaminen taas on pitkällinen ja hankala projekti ja tulokset voivat jäädä silti laihoiksi. Erilaiset äänikarkottimet ovat nykyään suosittuja eikä Jansson niitä täysin tyrmää. Realismi kannattaa kuitenkin pitää mielessä.
– Jos hiirellä on lämpöä ja ruokaa tarjolla, ei se äänihäirinnän takia lähde. Jos lähellä on tarjolla toinen otollinen paikka, jossa ääntä ei ole, toki silloin karkotin voi tehota.
Suomalaiset sietävät hiiriä yleensä melko pitkään. Jansson kannustaa kuitenkin ottamaan nopeasti yhteyttä ammattilaiseen, kun kuokkavieraat on havaittu.
– Sitä pienemmäksi jäävät tuhot ja tietenkin myös torjunta on helpompaa. Yleensä neljässä viikossa isokin populaatio saadaan kuriin, hän lupaa.
Myrkyllä tai ilman
Myrkyttämisessä käytetään lukittuja syöttilaatikoita, jotka on hiirien torjuntaan kehitettyjä ja siten turvallisia käyttää myös lemmikkitaloudessa.
Toimenpiteissä käytettävät biosidivalmisteet on nykyään suunniteltu tarkasti niin, että niistä on mahdollisimman vähän vaaraa ympäristölle.
– Me käytämme pääasiassa myrkkyä, joka ohentaa verta. Sen seurauksena hiiri kuivuu, lähtee yleensä etsimään vettä maan alle ja kuolee siellä. Ja vaikka se jäisi seinän väliin, se ei yleensä aiheuta minkäänlaista hajuhaittaa, Jansson lupaa.
Ammattilainen ennen ongelmia
– Jos hiiret ovat taloon sisään tulleet, eivät ne yleensä yhden asunnon katossa tai seinissä mellasta. Toki, jos asukas on omalla toiminnallaan houkutellut hiiret sisään, silloin taloyhtiössä voi tietenkin nousta keskustelu siitä, kuka lopulta on vastuussa.
Kuten monessa muussakin asiassa, myös tuholaistorjunnassa ollaan vähitellen siirtymässä reagoinnista ennakointiin. Monet taloyhtiöt siis hyödyntävät ammattilaisten osaamista ehkäistäkseen hiirten tai muiden tuholaisten pääsyä vahinkoa aiheuttamaan. Antitec Oy tekee aktiivisesti myös tätä työtä.
– Kyllä se yleensä on huomattavasti edullisempaa, että ehkäistään ongelmia. Ja toki, jos meidän työstämme huolimatta vaikkapa hiiri-invaasio iskee, me hoidamme myös hävittämisen ilman lisämaksuja, Jansson lupaa.