Lehdet alkavat putoilla puista ja moni niistä päätyy kodin vesikouruja tukkimaan. Rännit tulisikin puhdistaa aina syksyisin ja keväisin. Tiedossa on kova urakka, mutta miksi se on niin tärkeää?

Puiden lehdet, mäntyjen neulaset ja muut roskat padottavat vettä ränneihin. Maatuvat lehdet liimautuvat kourujen laitoihin kiinni, eikä kovakaan vesisade saa niitä liikkeelle. Tällöin kertyvä vesi voi ruostuttaa rännit jopa puhki asti. Seuraavaksi kourujen pohjasta tai yli äyräiden nouseva vesi valuu pitkin talon ulkoverhousta ja aiheuttaa kosteusvahinkoja. Yli laitojen tulviva vesi voi myös päätyä kattorakenteisiin ja aiheuttaa näin salakavalasti vahinkoa välipohjaan.

Rännien puhdistuksen yhteydessä kannattaakin tarkastaa niiden kunto. Jos ränni on kovin ruostunut, se kannattaa vaihtaa uuteen. Tarkasta myös saumakohdat, usein lumi ja jää vaurioittavat kourua ja saattavat vaikuttaa niiden kaatosuuntaan, aiheuttaen vesivahinkoja rakennukselle. Rännikiinnitykset voit testata helposti kokeilmalla, heiluvatko ne.

Kourujen puhdistukseen löytyy yhtä monta tekniikkaa, kun on puhdistajiakin. Osa tilaa suosiolla ammattilaiset paikalle ja kenties huolehtivat samalla, että katot tulevat puhdistettua sammaleesta. Suuri osa ihmisistä taitaa kuitenkin hoitaa rännien puhdistuksen itse.

 

valuuko-teilla-sadevesi-seinaa-pitkin-pasi-rasku-kuva1-2

 

Roskien poistaminen vesikouruista on nykyisin helppoa, sillä välineistöä löytyy jos jonkinlaista. Markkinoilla on esimerkiksi rännirobotti, joka vain nostetaan vesikouruun ja se omatoimisesti mönkii päästä päähän, harjaten ja tiputtaen roskat pois. Tällaisesta robotista saa vielä pulittaa monta sataa euroa, joten omakotiasujan ei ehkä sellaista kannata hankkia.

Jos omistat painepesurin, on siihen saatavissa reilulla sadalla eurolla erillinen vesikourujen puhdistussetti, joka toimii rännirobotin tavoin. Lisäksi eri valmistajilla on ränniharjojen/kaapimien yhdistelmiä, jotka eivät maksa pariakymmentä euroa enempää. Teleskooppivarsi on tietysti ostettava erikseen, jotta puhdistus käy kätevästä maan kamaralta käsin.

Jotkut luottavat vanhaan perinteiseen keinoon, eli tikkaiden nostamiseen taloa vasten ja roskien kaivamisen käsin/harjalla. Tässä täytyy muistaa turvallisuus, eli turvavaljaat ettei satu pahasti. Valjaista voi joutua maksamaan yli 200 euroa, mutta toisaalta rännit tulisi puhdistaa kaksi kertaa vuodessa ja mikäli aikoo myös pudotella talvisin lunta katolta, ovat valjaat tässäkin tarpeen.

Käsipelillä puhdistaminen on hitaampaa ja vaivalloisempaa, mutta tällöin näet rännin kunnon ja varmistat, ettei sinne ole liimautunut roskia.

Lopuksi on huolehdittava, että myös syöksytorvet ovat puhtaat. Helpoin keino on laskea painepesurilla/letkulla vettä ränneihin, jotta loputkin roskat valuvat alas. Samalla näet, ettei vesikouruissa ole vuotokohtia. Syöksytorvien alle kannattaa laittaa valmiiksi esimerkiksi juuttikangassäkki, joka päästää veden läpi, mutta jättää roskat valmiiksi säkkiin.

Lisää tietoa rännien huoltamisesta löydät mm. näistä linkeistä:

Vesikourut puhtaaksi maasta käsin

Syyshuoltotyöt: vesikourujen puhdistus

Turvallisia puhdistushetkiä!