Uusissa taloissa on kieltämättä oma viehätyksensä – moderni talotekniikka ja materiaalit muodostavat tyylikkään kokonaisuuden, seinät ovat suorassa ja kaikki toimii. Sitten ovat vanhat talot, jotka sykähdyttävät luonteikkuudellaan. Se kätkeytyy jonnekin vähän vinojen seinien, narisevien lattialautojen ja lukuisten, vuosien saatossa kertyneiden tapettikerrosten väliin. – Juulia Vuori

Perinnerakentaminen eroaa suhteellisen paljon uudisrakentamisesta. Kunnostaessa vanhaa, törmää tyypillisesti rapistuneiden pintojen alta paljastuviin yllätyksiin. Lopulta on kuitenkin todella palkitsevaa, kun vanha talo saadaan kuoriutumaan menneisyytensä kotelosta täysin uuteen loistoon. Suurin työ prosessissa on yhdistää vanha charmi nykyajan mukavuuksiin. Rakentaessa tulee ottaa huomioon talon pitkä historia ja kunnioittaa sitä kaikissa matkan varrella tehdyissä valinnoissa.

Jos vanhan hirsitalon haluaa remontoida oikein, on perinnerakentamiseen ja eritoten talon rakennusaikakaudella käytettyihin työtapoihin ja materiaaleihin tutustuminen tarpeen. – Juulia Vuori

Usein vanhat talot todella ansaitsevat uuden mahdollisuuden. Niiden luonnetta on vaikeaa korvata upouusilla rakennuksilla, sillä eletty elämä ja sen tuoma tunnelma puuttuvat talon taustalta. Ja tämä oli juurikin se syy, miksi tartuin haasteeseen ja ostin 1920-luvulla rakennetun hirsitalon. Tässä remontissa kaikki valinnat, aina materiaaleista ja työtavoista väreihin saakka, tehdään rakennusaikakausi mielessä pitäen, sillä haluamme kunnioittaa talon värikästä ja pitkää historiaa. Hauskinta on, kun remontin kuluessa tuo historia tuntuu kirjaimellisesti putkahtelevan esiin jopa lattialautojen väleistä, kuten esimerkiksi vanhojen työvaatteiden ja sanomalehtien muodossa!

Mutta mitä muita yllätyksiä talo-projektini on tähän mennessä pitänyt sisällään? Lue siitä lisää Etuoven blogista, bloggaaja Juulia Vuoren kirjoittamana.

Paina linkkiä tästä ja lue koko juttu Etuovesta!