Vanhan hirsitaloni remonttiprojekti alkaa lähenemään loppuaan. Perinnerakentamisen kiemurat ovat tulleet tutuiksi projektin edetessä ja on ollut erityisen mukavaa jakaa kokemus yhdessä Etuoven porukan kanssa.

Etuovi siis seurasi matkaani remonttiprojektin aikana ja teki sen etenemisestä yhteensä viiden jutun sarjan blogiinsa, joista löydät koonnin alta. Lue linkkien takaa lisää tietoa perinnerakentamisesta, hae inspiraatiota omaan remonttiin ja kurki miltä vanha hirsitalo näyttää eri vaiheiden jälkeen!

 

Osa 1: Vanha hirsitalo Härmälässä saa uuden elämän

 

 

Projekti alkoi perinnerakentamiseen tutustumisella, joka eroaa suhteellisen paljon uudisrakentamisesta. Kunnostaessa vanhaa, törmää tyypillisesti rapistuneiden pintojen alta paljastuviin yllätyksiin. Suurin työ prosessissa on yhdistää vanha charmi nykyajan mukavuuksiin, sillä rakentaessa tulee ottaa huomioon talon pitkä historia. Lopulta on kuitenkin todella palkitsevaa, kun vanha talo saadaan kuoriutumaan menneisyytensä kotelosta täysin uuteen loistoon.

>> Siirry lukemaan koko juttu Etuovesta klikkaamalla tästä.

 

Osa 2: Hirsitalon kengitys – vanhan talon anatomiaa

 

 

Hirsi on siitä hyvä talonrakennusmateriaali, että sitä on mahdollista korjata joustavammin kuin vaikkapa ”normaalia” puutaloa. Korjattavuutensa ansiosta hirsitalo voi siis kestää vuosisadasta toiseen. Vanhan hirsitalon remontti on kuitenkin vähän kuin palapeli, joka vaatii tarvittavien toimenpiteiden kartoittamista ja niiden toteuttamisen järkevän järjestyksen pohtimista. Korjaaminen onnistuu yleensä joustavasti, kunhan myös korjaajat ovat valmiita joustamaan.

>> Siirry lukemaan koko juttu Etuovesta klikkaamalla tästä.

 

Osa 3: Hirsitalon ulkoverhous – haaveissa kartanonkeltainen kaunotar

 

 

Vanhan talon remontointi on aina erilainen prosessi kuin uuden rakentaminen ja oman lisäsäväyksensä siihen tuo perinnerakentaminen. Perinnerakentamisen periaatteita noudattaessa esimerkiksi talon ulkomaalit valitaan perinnevärien joukosta ja kaikki materiaalit valitaan harkiten. Oman hirsitaloni remonttiprojekti on edennyt kovaa vauhtia Härmälässä ja työn alla ollut ulkoverhous alkaa olla valmis. Katso millaisen lopputuloksen aikakaudelle tyypilliset smyygit ja verhoukset saivatkaan aikaan!

>> Siirry lukemaan koko juttu Etuovesta klikkaamalla tästä.

 

Osa 4: Hirsitalon eristys —  Uretaania vai mineraalivillaa ylläkertaan?

 

 

Vanhan hirsitalon eristämiseen liittyy erilaisia huomiota vaativia seikkoja, joista kaikkia ei tule heti edes ajatelleeksi. Nyt onkin aika pohtia eristysmateriaalien valintaa, jotta hirsirakenteet pystyvät hengittämään ja pysymään terveinä vielä tulevaisuudessakin. Valintaa tehdessä tulee huomioida esimerkiksi materiaalien kustannukset, joihin lukeutuvat lisäksi työ- ja lämmityskustannukset. Oman lisänsä valintaan tuovat luonnollisesti myös olemassa olevat rakenteet. Mutta mihin materiaaliin minä päädyin oman hirsitaloni kohdalla ja miksi? Lue siitä lisää tästä blogista!

>> Siirry lukemaan koko juttu Etuovesta klikkaamalla tästä.

 

Osa 5: Hirsitalon päädyssä valmista näkyvissä

 

 

Talon päädyssä sijaitseva erillisasunto on nyt valmis! Etuoven blogissa esitellyt kuvat ovat otettu juuri ennen vuoden 2018 joulua, jolloin toinen puoli talosta valmistui. Kalustettuja kuvia asunnosta löydät myös seuraavan otsikon alta. Ero entiseen on kyllä valtava, vaikkakin vanhan hirsitalon luonnetta ja perinteitä on kunnioitettu niin rakentamisen, kuin myös materiaalivalintojen osalta. Alakerran erillinen yksiö toimiikin nyt, talon muiden osien remontoinnin ajan, perheen kotina. Tämän jälkeen sitä on tarkoitus hyödyntää vuokraustarkoituksessa.

>> Tutustu valmiiseen päätyasuntoon Etuoven blogissa klikkaamalla tästä!

 

Osa 6: Hirsitalo Härmälässä – vanhan talon remontti on vihdoin valmis

Väsynyt mutta onnellinen isäntä myöntää, että voimille otti, mutta kyllä nyt kelpaa. Enää ei tarvitse viettää kaikkia vapaahetkiä työmaalla tai netissä etsimässä tavaroita ja tietoa.

>> Tutustu näyttävään lopputulokseen Etuoven blogissa klikkaamalla tästä!

 

Osa 7: Hirsitalon suuri muodonmuutos – ennen ja jälkeen

>> Tutustu ennen-jälkeen kuviin Etuoven blogissa klikkaamalla tästä!

 

 

 

Villa Härmälän uusi elämä

 

 

Nykyisin talon päädyssä sijaitseva, erillisellä sisäänkäynnillä varustettu asunto on vuokrattavissa Airbnb-palvelun kautta.

Villa Härmäläksi ristityn asunnon yksityiskohtiin, ympäristöön ja sisustukseen pääset tutustumaan tarkemmin Arbnb-palvelussa tai asunnon omalla Facebook-sivulla osoitteessa: https://www.facebook.com/villaharmala/

 

 

Haaveissa asuntomyynti

 

 

Jos taas asunnon myynti on sinulle ajankohtainen aihe juuri nyt, kannattaa lukea myös tämä Etuoven juttu, joka paljastaa asuntomyynnin yleisimmät sudenkuopat. Klikkaa tekstiä ja siirry lukemaan koko juttu suoraan Etuovesta!