Oma taloprojektini, vanhan kunnan eläinlääkärin talon kunnostaminen Härmälässä, on edennyt vinhaa vauhtia. Nyt asumme perheineni jo osassa taloa, kun loput projektista tulisi valmistua ennen kesän loppua.

Ennen valmistumista tehtävälistalla oli kuitenkin vielä vanhan hirsitalon lisäeristäminen. Siihen liittyy erilaisia huomiota vaativia asioita, joita kaikkia ei heti tule edes ajatelleeksi. Siksi kokosin tähän asioita, joita tulisi pohtia ennen eristysmateriaalin valintaa. Varsinkin kun otetaan huomioon, että hirsirakenteiden tulee pystyä hengittämään, jotta ne pysyvät terveinä.

Valintaa tehdessä yhtenä isona tekijänä ovat luonnollisesti materiaalien kustannukset. Tässä kohtaa tulee miettiä materiaali- ja työkustannusten lisäksi lämmityskustannuksia. Uretaanilevyt ovat myös selkeästi kalliimpia, mutta mineraalivillan asentaminen taas työläämpää, mikä nostaa osaltaan sen tuomia kustannuksia.

Erilaisia eristysmateriaaleja voidaan vertailla niiden lämmönläpäisykertoimen avulla. Jo olemassa olevat rakenteetkin tulee huomioida. Mineraalivillaa käytettäessä tulee myös huolehtia tarvittavien tuulensuojalevyjen ja höyrysulkujen asentamisesta. Uretaanilevyjen kanssa hörysulkumuoveja ei puolestaan tarvita, sillä levyn alumiinipinta on jo itsessään höyrytiivis.

Minä valitsin lopulta eristysmateriaaliksi uretaanilevyt. Jos sinua kiinnostaa kuulla tarkemmin miksi juuri uretaani, lue lisätietoa eristämisestä sekä taloprojektini edistymisestä Etuoven uusimmasta blogiartikkelista täältä >>>