Kesäkuun juhlat on juhlittu, joten perinteisestihän helteen alkavat nyt. Toki tänä vuonna lämpöä on riittänyt kesäkuullakin, mutta eiköhän heinäkuu tarjoa niitä lisää.

Moni työläinen yrittää ajoittaa arvokkaat lomaviikkonsa niille kaikista parhaimmille kesäilmoille, jotta mökkeily ja piknikit onnistuisivat parhaimmissa oloissa. Mutta kesäisellä ulkoilmalla on myös varjopuolensa: sisälämpötilat nousevat monessa kodissa sietämättömän kuumaksi. Nukkumisesta ei tahdo tulla mitään ja uunin lämmittäminen ruokia varten kauhistuttaa.

Ilmastointi tai ilmalämpöpumppu on tietenkin tehokkain ratkaisu, mutta tässä muutamia vinkkejä heille, jotka taistelevat hellettä vastaan ilman moista luksusta.

Lämmönlähteet kuriin

Aivan ensimmäiseksi varmista, että patterit ja muut lämmitykset on kytketty pois päältä. Pesuhuoneessa lattialämmitys on hyvä jättää silti päälle, koska se ehkäisee kosteusvaurioiden syntymistä. Koska isomman tilan viilentäminen on paljon hitaampaa, kannattaa pesuhuoneen ovea pitää mahdollisimman paljon myös kiinni.

Pidä ikkunat, ovet ja verhot kiinni päiväsaikaan varsinkin asunnon aurinkoisella puolella. Päivällä tuulettaminen puskee yleensä ikkunoista vain entistä kuumempaa ilmaa tilalle. Esimerkiksi kerrostalon ylemmissä kerroksissa ulkoseinä saattaa usein hohkata lämpöä vielä pitkälle iltaankin, joten tuuleta vasta mahdollisimman myöhään ja läpivedolla, jos mahdollista.

Tuulettimet kohti ikkunaa

Pöytätuulettimen tuuli kasvoille suo hetkellistä helpotusta, muttei ratkaise ongelmaa. Tuuletin vain siirtää lämmintä ilmaa asunnossa ja tuottaa sitä lisäksi itsekin. Paras tapa olisi sijoittaa tuuletin ikkunan ääreen imemään lämmintä sisäilmaa ulos. Lämmin ilma kohoaa ylöspäin, joten parhainta olisi saada tuuletin ylemmälle tasolle. Silloin viileämpi ilma pääsee valumaan sisälle mahdollisimman alhaalta.

Tuulettimen voi (jos mahdollista) laittaa myös ikkunan ulkopuolelle puhaltamaan viileää ilmaa sisälle. Muista sammuttaa tuulettimet kun et ole huoneessa, etteivät ne luo turhaan lämpöä päällä ollessaan. Muutkin sähkölaitteet tuottavat tietenkin lämpöä, joten sammuta turhat televisiot ja tietokoneet.

Yöunet viileiksi

Nukkumisen helpottamiseen on myös muutama hyvä vinkki. Laita lakanat pakkaseen puoli tuntia ennen nukkumista, niin ne ehtivät jäähtyä mukavan viileiksi. Tämä toki on vähän työlästä, mutta voi kokeilla tätä vinkkiä myös kääntäen. Jos pakastimestasi löytyy kylmäkalleja, sujauta niitä muutama tyynylle ja peiton alle muutamaa tuntia ennen nukkumaan menoa. Ne kannattaa kuitenkin laittaa muovipussiin, jotta kondensiovesi ei kastele lakanoita. HUOM! Ota kylmäkallet pois sängystä yön ajaksi.

Jos mahdollista, pulahda uimaan juuri ennen nukkumaan menoa, mutta viileä suihkukin auttaa. Älä odottele liikaa vesiviilennyksen jälkeen, jotta et lämpene uudestaan ennen sänkyyn menemistä.

Vaihda peitto kevyempään malliin, nuku pelkällä pussilakanalla tai ehkäpä kokonaan ilman. Makuuhuone ei ole välttämättä se viilein huone, joten kiikuta patjaa mukanasi sen mukaan missä tuntuu viileimmältä. Jopa parveke voi olla hyvä vaihtoehto, kunhan seurana ei ole hyttysiä.

Ja jos sinulla sattuu se ilmastointi tai ilmalämpöpumppu olemaan, niin muista olla varovainen sen kanssa. Liiallinen viilennys nimittäin altistaa kesäflunssalle ja se jos mikä tekee helteistä vieläkin rasittavammat.

Liiallinen lämpö saattaa ärsyttää tai ahdistaa, mutta koetetaan silti nauttia kesästä niin paljon kuin mahdollista. Se on kuitenkin täällä meillä Suomessa kovin lyhyt.

Ja jos sinulla sattuu se ilmastointi tai ilmalämpöpumppu olemaan, niin muista olla varovainen sen kanssa. Liiallinen viilennys nimittäin altistaa kesäflunssalle ja se jos mikä tekee helteistä vieläkin rasittavammat.

Liiallinen lämpö saattaa ärsyttää tai ahdistaa, mutta koetetaan silti nauttia kesästä niin paljon kuin mahdollista. Se on kuitenkin täällä meillä Suomessa kovin lyhyt.