Lomakausi on käsillä ja matkalle pitää päästä. Kenties äkkilähtö ulkomaille, ehkä mökille tai vaikkapa asuntoautoretkelle ympäri Suomen maata. Lomalla koti jää yleensä yksikseen joskus pidemmäksikin aikaa. Muista kuitenkin nämä asiat ennen kuin kurvaat kotipihasta kohti seikkailua.

Suojaa sähkövaurioilta

Tarkista, ettei mikään sähkölaite jää turhaan surraamaan tai hehkumaan. Päälle jääneet radiot, lamput ja tietokoneet kuluttavat sähköä, mutta voivat aiheuttaa myös vaaratilanteita ylikuumenemalla ja oikosuluilla. Pelkän virtakatkaisimen käytön sijaan kannattaa nypätä pistokkeet irti pistorasioista, jottei tarvitsisi puolivälissä Suomea alkaa jännittämään ukkosten tuhoja.

Kukille ja lemmikeille hoitajat

Kuihtuneet kasvit ovat kurja paluulahja matkalaiselle, joten muista huolehtia myös niistä. Harvaa kukkaa voi ennalta kastella viikkoa pidemmäksi aikaa, joten naapurin tai sukulaisen pyytäminen kastelukierrokselle on hyvä ratkaisu. Altakasteluruukuilla ja lasisilla kastelupalloilla kastelunvälin pituutta voi saada venytettyä tarpeeksi pitkälle, mutta kannattaa tarkistaa kukkakohtaisesti niiden tarvitsema vedenmäärä. Kaikista aurinkoisimmilla ikkunalaudoilla kasvit haihduttavat enemmän, joten niitä voi nostella sisemmälle taloa. Lomalta pois jääville lemmikeille paras vaihtoehto olisi päästä hoitoon tuttuun ympäristöön.

Pullottava postilaatikko

Postilaatikosta pursuavat mainokset ja aamulehdet ovat pitkäkyntisille helppo tapa tunnistaa seudun tyhjillään olevat asunnot. Ja toki kesäsateen kastelemaa sanomalehteä on hankala selailla. Paksut päivittäislehdet täyttävät isommankin laatikon melko nopeaan, joten
turvallisuuden ja oman mukavuuden vuoksi on suositeltavaa kääntää tärkein posti loman ajaksi esimerkiksi mökkiosoitteeseen. Tässäkin kohtaa naapurin tai lähisukulaisen pestaaminen postinoutajaksi toimii myös hyvin.

Tee koti asutun näköiseksi

Turvallisuuden kannalta pääasia on se, ettei koti näytä asuttamattomalta liian pitkään. Ylös vedetyt rullaverhot yöllä, kasaantuva posti ja kuistin kuihtuvat kukat saattavat saada ei-toivottua huomiota. Yksi keino on jättää kaihtimet esimerkiksi puoliksi raolleen, jolloin valoa tulee sisään päivisin, mutta silti ne näyttävät tarpeeksi suljetuilta öisin. Näppärimmät voivat yhdistää esimerkiksi pöytälamppuun ajastimen, joka kytkee valon päälle sopivaan aikaan ja sammuttaa sen yön ajaksi. Radion jättäminen päälle voi myös saada postiluukusta kuuntelevat epäileväisiksi. Muista kuitenkin, että sähkölaitteiden päälle jättäminen voi olla vaarallista, joten käytä näitä keinoja harkiten.

Eikä tässäkään kohtaa sovi unohtaa naapuriapua. Muista kertoa lähinaapureille, että olet pois jonkin aikaa, jotta he osaavat kiinnittää huomiota epäilyttävään liikehdintään. Äläkä tietenkään toitota lomasuunnitelmistasi sosiaalisessa mediassa etukäteen. Kuvia ja kokemuksia on mukava jakaa sitten kotiinpaluun jälkeen. Sitten vain rauhallisia lomareissuja viettämään!