Helposti tähän aikaan vuodesta kun lämmityskausi on vasta alkamassa, lattiat tuntuvat yhtäkkiä kovin kylmiltä ja villasukat on pakko vihdoin kaivaa kaapista. Lattian kylmyys johtuu useimmiten siitä, että ikkunoiden ja ovien pielistä vuotaa liikaa kylmää ilmaa sisälle – suomeksi sanottuna niistä vetää.

Paras ja helpoin tapa ehkäistä vetoa on huolehtia ikkuna- ja ovitiivisteiden kunnosta. Kätevintä on katsastaa tiivisteiden toimivuus kerran vuodessa samalla kun muutenkin avaa ikkunat, eli esimerkiksi pesun tai muun huollon yhteydessä. Samalla tiivisteistä on hyvä pyyhkäistä ylimääräinen lika pois.

Jos tämä jäi väliin tänä kesänä, nyt viimeistään kannattaa tsekata nuo tiivisteet. Suositeltavaa olisi nimittäin hoitaa tiivistäminen ennen kuin lämpötilat menevät alle +5 asteen.

Tiivisteet on aika uusia kun

  • Silmämääräisesti katsottuna tiiviste repsottaa tai kokeiltaessa sen reuna on irti pinnasta.
  • Tiiviste ei ole elastinen.
  • Tiiviste on liian ohut, eli ei litisty enempää.
  • Ikkunan puuosissa on kosteusvaurioita: maali hilseilee, pinta lahonnut.
  • Ikkunalasien ja ikkunalistojen väliin mahtuu työntämään esim. luottokortin.
  • Ikkunan läheisyydessä tuntuu havaittavaa ilmavuotoa, esimerkiksi paperi heiluu.
  • On tarve nostaa sisälämpötila yli 24 celsiusasteeseen.

Tiivistä oikein

Tiivistäessä on tärkeää varmistaa, ettei vahingossa tiivistä umpeen ulommassa puitteessa olevia tuuletusrakoja. Näin puitteiden välinen tila pysyy kuivana. Tämä on helpoin välttää, kun kiinnittää uudet tiivisteet samoihin kohtiin kuin vanhat. Jos sisäikkuna on ilmatiivis, ulkoikkunan tiivisteisiin tarvitaan vain pienet tuuletusraot. Tarkista samalla, että myös ikkunan karmin ja seinän välinen sauma on tiivis.

Kun kaikkien ikkunoiden ja oviaukkojen tiivistys on kunnossa, säädä huonelämpötilat ja ilmanvaihto sopivaksi.

Miksi tiivistäminen kannattaa?

Kun ikkunoiden ja ovien tiivisteet ovat kunnossa, on kotoilu kaikin puolin mukavampaa. Samalla kun veto saadaan kuriin, myös asunnon lämmitystarve sekä energiankulutus pienenevät – voit säästää energiaa jopa 20%!

Vedon lisäksi hyvä tiivistys pitää liian kosteuden ja likaisen ulkoilman ulkona ja jopa vaimentaa melua. Toimiva tiivistys myös ehkäisee ikkunoiden puuosien kosteusvaurioita, näin vältyt myös turhilta huolto- ja korjaustoimilta!