Marraskuun kylmyys ja varhain laskeutuva pimeys saavat viettämään enemmän aikaa kotona. Mutta miten kodin voisi saada vieläkin viihtyisämmäksi ja paremmin toimivaksi? Jos siivouksenkin jälkeen tuntuu siltä, että jotain pitäisi tehdä, muttet tiedä mitä, niin voisi olla paikallaan harkita sisustusalan ammattilaisen palkkaamista tai ainakin konsultointia.

Miksi ammattilainen kannattaa palkata?

Usein sisustussuunnittelijaan ei oteta yhteyttä siksi, että projekti tuntuu liian pieneltä suunnittelijalle, palkkion suuruus mietityttää tai epäilyttää, tuleeko lopputuloksesta varmasti miellyttävä. Aina ei välttämättä tulla ajatelleeksi niitä kaikkia etuja, mitä suunnittelijan käyttö tuo tullessaan. Taitavan ammattilaisen avulla omat toiveet ja mieltymykset on mahdollista saada sovitettua toimivaksi kokonaisuudeksi.

Useassa kodissa on toimimattomia tiloja joissa ei oikein viihdytä. Tällöin ulkopuolisen ammattilaisen näkemys voi auttaa hahmottamaan tilan ongelmakohdat uudesta näkökulmasta. Suunnittelija osaa tarvittaessa kyseenalaistaa epäkohdat sekä tuoda esille uusia ideoita ja vaihtoehtoja.

uusi-paikka-hyllylle

Miten valitsen hyvän suunnittelijan?

Kodissa voi olla pienempi tai suurempi suunnittelua vaativa kohde. Suunnittelu voi myös ulottua erilaisiin kokonaisuuksiin, kuten kalusteisiin, väreihin, tekstiileihin tai valaistukseen. Kun avun tarpeen kohde on ensin määriteltynä, niin suunnittelijan avulla huoneesta, remontista tai uudiskohteesta saadaan toimiva, tarkoituksenmukainen ja esteettinen.

Ammattitaitoisen ja rekisteröityneen sisustussuunnittelijan tunnistaa nimikkeen perässä olevasta SI-lyhenteestä. Sisustuksen suunnittelu lähtee aina asiakkaan tarpeista, toiveista ja mieltymyksistä. Ne ovat suunnittelun lähtökohtana, mutta hyvä sisustussuunnittelija osaa lukea tarpeita myös rivien välistä. Ammattitaitoinen sisustussuunnittelija ottaa ehdotuksissaan huomioon asiakkaan budjetin ja etsii sen puitteissa parhaat ratkaisut sisustettavaan tilaan.

Suunnittelijat ovat yleensä yksityisyrittäjiä, joten suunnittelutyön hinnat vaihtelevat paljon. Hinnoittelussa otetaan huomioon suunnittelijan kokemus. Suunnittelutyölle voidaan sopia kokonaishinta etukäteen tai käyttää tuntiveloitusperiaatetta.

Miten suunnittelu etenee?

Lähtötilanteessa sisustussuunnittelija keskustelee asiakkaan tarpeista, toiveista ja ajatuksista muutettavan tilan suhteen. Seuraavaksi käydään läpi kaikki kalusteet ja tavarat, mitä halutaan säilyttää ja mistä voitaisiin luopua. Joskus jo pelkällä uudelleen järjestelyllä tilasta saadaan paljon viihtyisämpi ja toiminnallisempi.

uudelleen-jarjestetty-olohuone

Vanhat tavarat löytävät mahdollisesti uuden elämän toisesta käyttötarkoituksesta tai vanhoja kalusteita voidaan uudistaa ja saadaan raikkaampaa ilmettä. Myös valaistuksella on suuri merkitys kodin viihtyisyyteen ja tunnelmaan. Suunnittelijalla on lisäksi erilaisten värien ja väriyhdistelmien suhteen varmuutta ja makua.

Rohkaise mielesi ja uskalla ottaa askel kohti monimuotoisempaa väripalettia. Lopputulos voi olla huikea. Sisustukseen kannattaa aina panostaa ja onnistunut koti on omistajansa näköinen.

Kodikasta marraskuuta!

Lisää aiheesta:

meillakotona.fi: Sisustussuunnittelijan palkkaaminen
sisustussuunnittelijat.com: Apua hyvän suunnittelijan löytämiseen
rakentaja.fi: Tietoa sisustussuunnittelun sisällöstä