Pihasuunnitelma – tuo suomen kielen sana, joka nukkuu talvisin talviunta, kuin karhu (vaikkei saisi – siitä lisää myöhemmin) ja herää keväällä – yleensä joka puolella Suomea.  Sana, joka saa ”einiinviherpeukaloaomaavan” henkilön epätoivoon ja puutarhahullun kasaamaan pöydän reunalle pinon puutarha-aiheista kirjallisuutta.

Hyvä pihasuunnitelma ottaa huomioon asiakkaan yksilölliset toiveet ja tarpeet ja sisältää myös pitkän tähtäimen ajattelua eri toimintojen hyödyntämisestä tulevaisuudessa (esim. mitä trampoliinin tilalle sitten, kun sitä ei enää tarvita!).  Suunnitelmassa on mietitty materiaalit rakennukseen ja ympäristöön sopivaksi ja kasvivalinnoissa on koko kasvukauden jatkumo niin alkukevään kukinnasta aina syysväreihin. Hyvän suunnitelman avulla saadaan pihasta toimiva ja viihtyisä ja sitä on helppo hoitaa. Eli ennen kuin pihan kasveja edes lähdetään miettimään, on päätetty paljon asioita, jotka määrittelevät pihan rakennuskustannuksia ja tulevaa hoitotasoa.

Milloin on oikea aika suunnitella?

Klikkaa kuvaa nähdeksesi sen suurempana.

Uudiskohteessa paras aika pihasuunnitelman teettämiselle on rintarinnan rakennuksen suunnittelun kanssa. Ajoissa tehty pihasuunnitelma säästää usein suunnitelman hinnan jo maarakentamistöiden yhteydessä. Suunnitelman avulla pihasta saadaan kerralla toimiva ja viihtyisä ja sitä on helppo hoitaa, kun eri toiminnoille on varattu riittävästi tilaa oikeista paikoista. Uudistalon pihan rakentamiseen kannattaa budjetoida n. 8-12 {f6a91e7910df0a77c40794511b6631fe7605f4882234c10011e0b60455a87610} talorakentamisen kokonaiskustannuksista.

Vanhan pihan kohdalla pihan suunnittelu ja remontointi tulevat ajankohtaiseksi esim. siinä vaiheessa, kun pihaa muutenkin kaivetaan esim. lisärakentamisen tai sadevesijärjestelmien takia.  Talon asukkaiden vaihtuessa ja pihan toimintojen tarpeiden muutokset ovat myös usein se kohta, jossa päädytään pihan uudelleen suunnitteluun.  Vanhassa pihassa pyritään säilyttämään vanhaa kasvillisuutta ja ilmettä, joka kuuluu kulloisellekin asuinalueelle.

Mitä hyötyä suunnitelmasta on?

  • pihasta saadaan kerralla toimiva ja viihtyisä – hyvä suunnitelma luo perustan toimivalle pihalle
  • pihasuunnitelma vähentää turhia investointeja ja epäonnistuneita kokeiluja
  • pihaa on helppo hoitaa, kun eri toiminnoille, kuten autojen paikoitukselle ja lumen varastoinnille yms. on varattu riittävästi tilaa oikeista paikoista
  • kasvit viihtyvät, kun ne on istutettu niille sopiviin olosuhteisiin
  • suunnitelman avulla määritetään pihan hoitotöiden tarve
  • yksityiskohtaisen pihasuunnitelman pohjalta saadut rakentamistarjoukset ovat vertailukelpoisia niin hinnaltaan kuin sisällöltään

Klikkaa kuvaa nähdeksesi sen suurempana.

Niin ja palataanpa vielä siihen alun talviuniasiaan.  Eli seuraavan kesän projekteihin, kannattaa suunnittelijaan ottaa yhteyttä jo talvella – kaikista mieluiten jo edellisenä syksynä, jolloin piha voidaan kuvata lumettomana.  Talviaikaan tehty suunnitelma on valmiina hyvissä ajoin ennen kevään suunnitteluruuhkaa ja viherurakoitsijatkin voi kilpailuttaa jo talven aikana!

Mukavaa kevättä ja kesää kaikille

-Minna

Kirjoittaja on oululainen yrittäjä ja pihasuunnittelija Minna Hänninen GreenDreams Oy:stä. Lisää Minnan tekstejä voit lukea täältä.