Kun nelihenkinen perhe lähti kolme vuotta sitten etsimään uutta kotia, osoittautui etsintä pitkäksi ja vaikeaksi tieksi. Lopulta apu kuitenkin löytyi, vaikkakin hieman yllättävältä taholta. Perhe solmi tutun asunnon välittäjän kanssa ostotoimeksiannon, joka on suomalaisille suhteellisen tuntematon asunto-ostamisen muoto.

Kotikunta osana identiteettiä

Tampereen kyljessä uinuva Pirkkala on Pirkanmaan nopeiten kasvava kunta, joka on varsinkin lapsiperheiden suosiossa. Rauhalliselta alueelta löytyvät tarvittavien palveluiden lisäksi hyvät ulkoilu- ja lenkkeilymahdollisuudet. Pitkät perinteet omaava Pirkkalan pitäjä on myös erilaisissa kuntavertailuissa pärjännyt aina erityisen hyvin. Se on ollut jo vuosia muuttovoittoinen ja koko Suomen vetovoimaisin kunta, jossa ihmiset viihtyvät ja ovat tutkimusten mukaan erityisen onnellisia. 

Pirkkalan kuntaan tiukasti juurtuneet Johanna ja Jukka Lahti huomasivat muutama vuosi sitten lapsiensa kasvaneen ja sitä myötä kotinsa jääneen pieneksi. Lapsiperheiden asuttamalta Takamaa-Vähäjärven alueelta Lahdet eivät halunneet muuttaa pois, mutta haaveet uuden kodin löytymisestä halutulta alueelta osoittautuivat odotettua haastavammiksi. Pirkkalaan kun ei rakenneta siihen tahtiin uusia koteja, kuin sinne olisi halukkaita muuttajia, ja varsinkin omakotitaloihin on tunkua. 

Myös Lahdet toivoivat löytävänsä omakotitalon, joka muistuttaisi heitä omasta lapsuusajasta Pohjanmaalla. Uuden talon rakentaminen sekä paljon työtä vaativat remonttikohteet karsittiin samantien listalta, sillä Lahdet eivät halunneet sen hetkisessä elämäntilanteessa alkaa toteuttamaan suurta rakennus- tai remonttiprojektia.

Unelmien asunnon etsinnässä kaikki keinot ovat sallittuja

Jukka ja Johanna Lahti aloittivat uuden kodin etsinnän perinteiseen tapaan netistä. Kohteita ja hintaluokkia seurattiin tiiviisti puolisen vuotta, ennen kuin ensimmäiseen esittelyyn tohdittiin osallistua. Nopeasti perheen vanhemmat saivat kuitenkin huomata, että asuntokaupoilla kiire oli lähes aina läsnä. Kun potentiaalinen koti halutulla alueella Pirkkalassa tuli myyntiin, oli kilpailutilanne välittömästi valmis. Päätösten kanssa ei ollut mahdollista aikailla.  

Aikaa kului, eikä kotia tuntunut löytyvän. Ennen haaveista kokonaan luopumista Lahdet miettivät laajentavansa etsintää suuremmalle alueelle. Uusi alue toisi kuitenkin ongelmia tullessaan, sillä lapsien kaverit ja tutut ympyrät jäisivät muuton myötä taakse. Yksi oljenkorsi oli kuitenkin vielä käyttämättä; ostotoimeksianto. Ja sitä Lahdet päättivät kokeilla.

Ostotoimeksiannon välittäjäksi valikoitui Huom! Kiinteistönvälityksessä pitkän uran tehnyt Pasi Rasku. Välittäjän valinta oli luonnollinen, sillä Jukka Lahden oma markkinointiyritys on tehnyt Raskulle markkinointia jo pitkään. 

Ostotoimeksiannon prosessi nytkähti nopeasti liikkeelle, kun Pasi Rasku aloitti uuden kodin etsinnän omien verkostojensa kautta. Myös markkinointia hyödynnettiin etsinnässä. Uusi lähestymistapa toikin tuloksia lähes välittömästi; ostotoimeksiannon solmimisen jälkeisenä kuukautena Lahdet kävivät katsomassa kahta asuntoa, jotka eivät olleet avoimesti myynnissä. Nämä eivät kuitenkaan vielä tuntuneet oikeilta, joten etsintä jatkui.

Seuraavaksi Rasku keksi laittaa Pirkkalainen-lehteen ilmoituksen, jonka avulla välittäjään otti yhteyttä kaksi potentiaalista myyjää. Näistä toinen tuntui heti kodilta ja lopulta Lahdet päättivät muuttaa kyseiseen asuntoon. Uusi koti oli vihdoin muuttumassa todeksi. 

Ostotoimeksianto vaatii ammattitaitoa onnistuakseen

Ilmoituksen ansiosta löytynyt koti ei olisi tullut avoimesti myyntiin vielä ainakaan vuoteen, mutta sen omistajaa kiinnosti uudenlainen ja helpompi tapa myydä asunto. Kun kuntotarkastus ja salaojien kuvaus olivat suoritettu, myytiin Lahtien vanha koti alle viikossa. Perhe huomasikin omistavansa uuden kodin jo kuukausi lehti-ilmoitusta seuranneen yhteydenoton jälkeen. 

Muutto oli edessä nopeasti, mutta Lahtien mukaan kiireen tuntu puuttui kaupoista kokonaan. Se onkin yksi ostotoimeksiannon eduista; ostaja voi edetä niin nopeasti tai hitaasti kuin itse haluaa, sillä avoimessa tarjouskilvassa painostavat muut ostajat ovat poissa pelistä. Myös myyjä pääsee helpolla; ostaja on valmiina, jonka ansiosta säästytään asunnon kuvaamiselta, stailaukselta sekä yleisiltä esittelyiltä.

Vaikka ostotoimeksianto on suomalaisille tuntemattomampi asunto-ostamisen muoto, esimerkiksi pankin puolelta siinä ei ole mitään ihmeellistä. Heidän silmissään muuttuu ainoastaan välityspalkkion maksaja, eikä sillä ole pankille merkitystä. Lainan ottamisessa painaa pääasiassa luotonottajan maksukyky. Jos se on kunnossa, voi välityspalkkiota verrata vaikkapa remonttilainaan, joka voidaan maksaa joko omista säästöistä tai kattaa muilla vakuuksilla.

Ostotoimeksianto on hyvin räätälöity ratkaisu kodin ostamiseen, sillä välittäjä etsii kotia ainoastaan tietyn asiakkaan tarpeisiin. Normaalisti koteja tarjotaan useammalle ostaja-ehdokkaalle, nyt vain yhdelle. Samasta syystä ostotoimeksianto vaatii paljon ammattitaitoa välittäjältä. Ilmoitusten tulee erottua selkeästi muista myynti-ilmoituksista ja on taito päästä käsiksi kohteisiin, joita ei ole edes ajateltu myytävän. Mutta juuri sitä ostotoimeksianto on parhaimmillaan; se tarjoaa räätälöidyn ratkaisun, räätälöityyn tarpeeseen.