Kuten ehkä tiedätkin, Pasilla on ollut viimeisten kolmen vuoden ajan menossa “pieni” projekti. Hän on remontoinut Härmälässä 1920-luvulla rakennettua entisen kunnaneläinlääkärin taloa. Villa Härmäläksi ristityn hirsitalon saneeraus saatiin vihdoin loppuvuodesta valmiiksi, ja kuten Rasku oli jossain kohtaa luvannut, koko perhe pääsi muuttamaan jouluksi kotiin.

Mitä tästä opimme?

Asunnon remontoiminen saattaa tuntua uuden rakentamiseen verrattuna näppärältä vaihtoehdolta. Vanhojen talojen kohdalla on kuitenkin aina syytä varautua aikataulun ja hermojen venymiseen. Toisaalta vanhan talon luonne kotina on kaiken sen vaivan arvoinen.

Lähtökohtana oli, että kuta kuinkin kaikki laitettaisiin uusiksi. Rasku oli osannut varautua siihen, että satavuotiaan talon pintojen alta löytyisi yllätyksiä ja eteen tulisi muitakin hidasteita. Projektille ei alunperin asetettu mitään tiukkaa aikataulua, silti omat kiireet, säiden vaihtelu ja byrokratia veivät yllättävän paljon aikaa.

Kun itselleen tekee

Vaikka Rasku teki ihan mielellään paljon itse, taloprojekti työllisti myös monia eri alan ammattilaisia, ja varsinkin perinnerakentamiseen perehtyneitä tekijöitä oli välillä hankala löytää. 

Mutta kun kerran itselleen tekee, tekee sitten vimpan päälle, eikä missään oikaista. Siksi aikaa meni myös eri aikakausien rakennusratkaisuihin tutustumiseen ja juuri oikeiden materiaalien ja tuotteiden metsästykseen. 

Koska tavoitteena oli rakentaa perheelle toimiva koti, mentiin remontissa käytännöllisyys ja nykyajan tarpeet edellä, kuitenkin mahdollisimman pitkälle perinteitä kunnioittaen. 

Lue koko tarina ja katso kuvat matkan varrelta Etuoven blogista: Hirsitalo Härmälässä – vanhan talon remontti on vihdoin valmis